Bazaar Ramadhan Stadium Shah Alam

Last weekend was the weekend that I had the chance to go to the big bazaar [or pasar, which everlah ye]  ramadhan in Shah Alam.

Usually, I will always make review of bazaar ramadhan every year tapi last year aku tak buat, pasal malasla pulak nak bawak camera pegi pasar yang sesak itu.

But this year, ianya kembali, although meriview tempat yang penah di review. Takpela, let’s see apa yang menarik dan tak menarik iaitu jangan beli sebab tak sedap.

Make your pick

Make your pick

Tetibe dekat pasar ramdhan ade jual balloons, boleh? Tapi yang ni tak kiut sangat ada satu lagi pakcik tu jual lagi kiut, nasib baik aku tak terrrrrbeli hehe.

We started with the lorong yang paling jauh from our car, note that I will only take pictures yang menarik di mata aku, takdela semua gambar aku nak ambik, benda yang simple  macam karipap takdela aku nak ambik.

Sata, pulut udang and otak-otak

Sata, pulut udang and otak-otak

I bought two pulut udang just because dah tinggal sikit, orang kata kalau dah tinggal sikit tu makanya sedapla.

Juga telah mengutarakan trick question yang bangang

Me: Ni pulut inti apa bang?

Penjual: Inti kelapa.

Me: Inti kelapa? Kelapa dengan ikan ke?

Penjual: *Terdiam. Dengan udang dik

Tak ke bangang, dah tahu nama pulut udang, nak gakk tanya inti ikan hahaha. Aku bukan apa saje nak testing [testing?] the brother whether he knew or not about his product. Ye aku tau, bangang.

The taste? Ok-ok only, not too bad but not that sedap, standardlah, still tak boleh lawan pakcik pulat udang yang jual at the same stadium 4 years ago. Tengok, kalau kau masak sedap, komfemmmm orang akan ingat.

That’s the only kuih that I bought, was thinking to buy roti john tapi hari tu dah buat dan baiklah aku buat sendiri je kaulau nak lagi [click on the link for recipe]

Not too far form the gerai pulut panggang I saw a gerai dengan nama yang agak menarik, ayam panggang kenyalang

Ayam panggang kenyalang

Ayam panggang kenyalang

Apa yang kenyalang pon aku tataula but if I was not mistaken, sos dia macam kicap. Ke aku tengok salah? Hehe

And then we have ikan bakar, mana-mana tempat pon ada, tapi yang ni warnanya oren – agak menakutkan

Ikan bakar

Ikan bakar

I’ve never bought ikan bakar from pasar ramadhan coz the price is crazy, rasa die tak secrazy harga hehe

There also some drink that caught my attention

Colourful

Colourful

Look at the colours! So colourful and pekat  [yet unnatural]

Kelapa laut

Kelapa laut

I have to say the presentation made me went there and ambik gambar. But I love kepala laut though, not sure whether this one sedap or not.

Jus mangga

Jus mangga

Jus mangga original katanya. Katanyaaaaaaaaaa

I bought this one after decieved by the looks. It turned out to be air gula and sedikit rasa mangga – which also taste somewhat fake.

Bilala aku nak insaf niiiiiiiiii?

And then I saw something which was verryyyyy interesting

Itik panggang

Itik panggang

When I saw this, I was so excited that I tartik-tarik my tukang teman baju. Itik pangganggg ohh chentaaaaaaaaaaaaa.

Half itik cost RM20 and full itik cost RM38, I thought that was steep but the tukang teman [bekas pemakan itik panggang tak halal] said that’s the standard prize.

I didn’t buy it because I was eyeing for something else but fret not. I will be back with ititk panggang on my hand and gleeful smile on my face hehe.

So what did I had for berbuka?

Laksa Kuala Kangsar

Laksa Kuala Kangsar

The laksa

The laksa

The pakcik on the first photo is the owner, when he heard me questioning the authenticity to the tukang teman he said

“Jangan risau, ini original punya!”

I am not sure whether it was original or not but it was setaappppppppppppp. Aku menghirup kuahnya hingga ke akhir.

I only bought it on my second round, on the first round, laksa dia banyak lagi tapi bila aku sampai dah nak habis. Adalah panik. I want laksa Kuala Kangsar!

He sells cucur udang too yang dimana bila aku sampai second time, dah habis. Must be sedap, I ‘ll buy it next time.

Next, we saw roti jala with two kuah, kari and durian

Roti jala

Roti jala

Can you spot the durian?

There was another dish that caught my attention

Mee rebus Johor

Mee rebus Johor

I was like.. adakah ini sama dengan mee rebus Kebayan?

The mee

The mee

Looking from the mee and the keropok, macam betul but when I looked at the kuah, it looked more like kuah mee jawa rather than mee rebus. So I decided not to go for it.

The pasar ramadhan also sells pizza.

Pizza

Pizza

I am not sure how much does it cost per slice but 1 box cost RM19 which automatically received some comment from the tukang teman

“Wahh like that might as well I buy dominos!”

Hehe

And our way to the car we saw this

Ayam golek

Ayam golek

Nothing special except dia bertutup, so takdela kene habuk and debu masa dibakar kan.

When the owner saw me taking picture she said

“Takkan ambik gambar je dik, ambikla satu balik terus”

Hehe takpleah makcik, kalau saya nak makan roasted chicken baik saya suruh mak saya masak. Setapp dan free pulak tu hehe.

Tengok penyakit taik idung masin dah berjangkit. Heh



{ 18 shake-shake }

Penjual, mengapakah kau begini?

Buy the time I reached home yesterday it was almost 7 hence not much food left at the bazaar ramadhan.

Lepas dua kali round I decided to go for roti john, sebab kedai tu takde orang, kesianla pulak plus tak payah tunggu lama.

Tapiii last-last kesian dekat aku sebab roti john adalah rasa hawau. Seriesly, macam roti letak sos letak mayo sikit dah siapppp. Telur pon tak rasa, daging apatah lagi.

Asal bolehhhh jeee

Sedihla jugak pasal makanan lain seme dah takde, yang ada kedai mamak, nehi nahi [motif mamak cakap hindustan?]

Mengapakah harus menjual kalau makanan tu ala-ala sahajaaaaaaaaaaaaa? Misleading tau tak?

Sama macam hari tu I bought rojak Singapore. In my mind aku dah terbayang rasa rojak singapore1 yang makcik keding buat.

Siapakah makcik keding? Dia adalah makcik kantin sekolah aku, rojak dia adalah hohhhhhhhhhhhhhhhh….orgasma berganda.

gambar-rojak

Sangatlah sedap dimakan lepas round compound ataupon balik tarawikh.

So when I saw the sign rojak Singapore badan aku adalah tingling – unsur-unsur nak orgasma [haha] lalu dengan rakusnya memilih-milih makanan-makanan yang tekah disalut dengan tepung dan di deep fry itu.

The look is right so I asked the kakak, kuah dia camana?

“Macam kuah rojak Singaporela dik, letak kacang”

Hahah suka..sukaaaaaaaaaaaaaa.

So I chose sotong goreng, cucur udang, paru and telur. Masa aku memilih my saliva was already kecur.  Sedddapp nihh [kene ada qalqalah tiru style mak aku]

Tetapi.

Ye ada tetapi, bila time nak makan I realised that was not the rojak that I want, memangla ada kacang kuah dia tapi takde keledek ok . Rasa dia macam sos letak kacang je campur bijan. dah :(

Rasanya adalah tak sama macam yang aku nak. Frustrated.

Terus misi aku tahun ni nak cari rojak singapore yang berkuahkan keledek.

Ohhh manaaaa :(

Tetibe rasa macam menyimpang dari tajuk asal hehe

  1. Some said sama macam rojak mamak tapi bagi aku rasanya tak sama


{ 28 shake-shake }

Short one

I’m down with fever, core throat, cough, neausea, sakit badan you name it. Cuma asthma je takde.

So this will be a short one.

Many have asked me about tempahan kuih raya for this year. I am sorry but tahun ni aku tak buat. I have no oven in my house and time is also limited.

In fact I was thinking to open a gerai at bazaar ramadhan this year, selling food la of course tapi looks like not going to happen due to other commitment.

I hate sengal badan :(

Stop nowlah, lagipun the bedmate took a day off today, have to make full use of my mengada time, he won’t be around tomorrow.

Tata

Note: Penat aku prektis berpuasa semalam, bila dah nak buka  baru tahu adalah bejot. Meaning cannot puasa for the first few days also. Aaaaaaaaaaaaaa. Ingatkan tahun ni tak yah ganti lagi



{ 23 shake-shake }

Page 1 of 11