Ada mandur membaiki faucet

in Menggelupur, Pets

The faucet dekat dapur dah berapa minggu rosak and there’s no one to fix it. I don’t really like to call a plumber just to fix small things like this sebab I feel insecure and unsafe  inviting stranger to my house.

Chores like washing the dishes and cooking became tedious bila faucet rosak so I decided I need to be a plumber today. Dia tak boleh nak pusing dah tap dia, loose. Kena tekan with some special method baru air nak keluar – which is quite agonising, nak tutup and bukak.

 

The thing was, ayah had already taken back his tool box yang turut mengandungi satu tool yang aku tak tahu apa ke nama dia tah. Macam pengepit boleh laras.

I always use that tool whenever I need to fix the sink/faucet.

Jadi pergilah beliiiiiii.

 

Dekat kedai tu ada jual 2 saiz, yang besar and yang kecik, I bought the small one because it was cuter [ha!] and kurang menakutkan.

Tapiiii turn out to be tak cukup besarla pulakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

Tu la kau, orang beli ikut requirement, kau beli sebab dia cute dan tak menakutkan. Kan dah tak muatttttt.

 

I had to use my  ‘creativity’ to memulas the faucet yang bapak ketat. Nak bukak ok, nak pasang new faucet bapak hazab ok, maklumlah, aku ni tuang air dalan jug ke cawan pun tangan dah mengigil, inikan pulak nak memulas faucet yang bapak degil dan ketat.

If you don’t get what I mean, I was trying to fix the faucet supaya it fits inside the lubang air [WTF?] and ngam-ngam kedudukannya.

Hazab ok, hazab!

 

Lepas tu, tak boleh main-main sebab ada mandur-mandur yang sibukkkk nak menyibuk kengkonon check kerja aku masa tengah buat kerja.

Ni tak betul nii, sengetttt

 

Situlah aku nak pulas, situlah dia nak bau-bau, main getah and entah apa lagi.  Aku naik atas, dia naik, aku turun bawah, dia turun bawah. Sakit otak aku.

Ni masa ni, mandur yang bernama Sing Sing dah pergi main dengan lipas, dah bosan agaknya tunggu aku yang lembab buat kerja.

 

Setelah sakit pinggang bagai, the job was done.

 

The broken faucet, ready to be recycled or disposed or whatever

 

I was one happy bunny sebab tak payah sakit otak dah bila nak basuh pinggan, minum air dan memasak. Kalau tak tu, sanggup berdahaga sebab punyalah pemalas tak mau menghadapi faucet yang rosak ni.

 

Nama je tukar faucet, tapi berpeluhhhhhhhh macam lari marathon.

berlengas yang jendul!

 

Aku je yang menggelupur, yang mandur tuuuu

thundercats!

 

rileks je posing ala-ala diva. Nasib baik akak sayang awakkk okkk.

 

Memang sayangggg, dedua. But this Bunny, dia dah mula jadi macam ah beng, follows me everywhere and teman buat kerja.

 

Termasuklah berak.

 

Aku tak bagi ok, takut pencemaran bau tapi dia meronta-ronta[wah!] nak masuk jugak. Kalau tak bagi nanti dia buat bunyi kesian dekat luar. Auuu Auu

 

Hati mana yang tenang nak berak mendengar rintihan pilu macam tu?

Cuba cakappppppppppp?

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
  • Excited
  • Fascinated
  • Amused
  • Bored
  • Sad
  • Angry


{ 7 comments… add one }

Leave a Comment

CommentLuv badge

  • Tuesday, 12 June 2012 - 10 am, 10:40 am Pepari

    gile hebat lah ko dapat ganti faucet tu.. aku kompem belum tau reti.. cayalah chics!! kagum aku..

    the best part si mandur ko tu.. tak leh blah ok.. comel giler lah.. somehow itulah penawar rindu duka lara penghibur hati.. aku leh imagine cemana bzbodi nya dia jadi mandur masa ko wat keja ahahaha…

    Reply
  • Saturday, 9 June 2012 - 12 pm, 12:19 pm Uda

    dari cerita paip, jd cerita berak. hahaha!

    p.s. tahniah! baby steps utk jd plumber yg berjaya ;-)

    Reply
  • Wednesday, 6 June 2012 - 4 pm, 4:10 pm ♥ Izzy ♥

    Hahahhaa. kucing aku pun masuk bilik air sekali. Selalunya bila nak masuk bilik air, aku cepat2 lari masuk dulu. Kalau tidak mesti sibuk nak masuk jugak, lari ikut celah kaki. Tp last week aku cirit birit tak sempat nak halau semua keluar, nahhh amik ko 6 ekor semua hadap aku berak. Siap Hime lentok kepala tengok aku berak. Hahaha. Mesti menyesal follow org berak cirit. Padan muka

    Reply
  • Wednesday, 30 May 2012 - 11 pm, 11:16 pm Faiez

    aku ber or kench kan… ada 3 penonton setia. Milo, Bacardi and Phoebe. Milo tunggu kat tangga sebab dia dengar cakap. Tapi Bacardi and Phoebe, dia dtg dekat, sambil panjat bathtub kat tepi dah melentok2 mintak belaian kasih sayang. So aku sambil2 kench or ber, tangan usap2 dorang.

    Sharing is caring hokay.

    Reply
  • Wednesday, 30 May 2012 - 5 pm, 5:35 pm muna

    wahhh hebat chics berjaya tukar! aku ni menatang tu bocor, asik melelehkan air, so aku dah tutup terus dia punya connection, now basu pinggan kat paip belakang dapur (yg takde sinki).

    owhh ichigo pun ada hobi mengekor sana sini. dia lagi parah, aku berak dia suruh aku pangku. so beraklaa sambil memangku budak yang purr purr itu T_T

    Reply
  • Wednesday, 30 May 2012 - 11 am, 11:24 am dils

    agak hebat la tuka faucet tu.. aku pon… aku panggil family member kut. Hehe. aku pon tak brape gemar nak strange ppl to let me know that I am mostly alone at home. 

    Black kittehs tu dah besarr! Rase macam kecik lagi. Oh, kucing memang suke masuk sekali dalam bilik air kan. Sekali tu aku tutup, kurap beria nak masukkan kepala die bwh pintu ( pintu bilik air jenis yg berlipat2 plastik tu so very goyang and ade ruang kat bawah sikit). Takut je aku tercekik kucing tu try masuk bilik air so sekarang aku biarkan je pintu tu bukak. 

    Reply
  • Wednesday, 30 May 2012 - 9 am, 9:14 am Fazleen Rahim

    Chics..hebatlah awk tukar faucet tu..kalau kita lah..kompem tunggu my dad dtg..bkn ape..takut jd tikus baiki labu..betul nya tidak..jd teruk lak..kekekek..anyway, congrats & good job.. :)

    Reply
Page 1 of 11