Chics si nelayanita [wtf?]

in trip

Hari pertama adalah pergi night fishing. Initially aku tanak pergi sebab tak reti fishing fishing ni, fishing for boys and compliments mungkin reti :P. But  bila fikir, ala bukan tetiap hari dapat opportunity pergi memancing , plus dah ada dekat sini kan, join jela segala yang boleh join pon.

Since nothing was free there, adalah kene bayar USD 16 per person, okla kot [actually aku tak tahu ok ke tak haha].

So dalam pukul 5.15 pm adalah berkumpul di second jetty. Masa tu tengah nak sunset, sini maghrib awal.

Sebelum boleh bertolak, kene tunggu orang lain. Dia minimum 6 orang, kalau tak kensel.

Tah hapa yang suka sangat tah

Sila abaikan tetekku yang basah itu, ianya sebab lepas swimming terus pakai baby t [gigih gila explain haha].

There were about 8 person all together. The four of us [dua kawan yang pergi sekali], a Korean couple with their baby dan few ang mohs.

How was I feeling that time? Pretty sexcited. Boleh ke dapat ikan ni? Dahla aku satu hapah pon tak reti ok.

eh baju sama tema pulak hihiBy the time we made our move to the location [yang aku pon tak tahu dekat mana] it was already sunset. Adalah terkasima duduk dalam bot dengan air yang jernih dan awan senja yang merah [tiru lagu awie hahaaaaaaaa]

Praise to HimChicsinred pon apa lagi, mulalah penyakit vain datang, posing sana sini walauponnnnnnnnnnnn agak mabuk laut [dah makan ubat tapi it took sometime]

Kacaula mop tu!

Kacau je mop tu tau!

After a while sampailah ke destination dimana no land can be seen. Abang-abang ni terrer ok, tengok-tengok je dalam air dah tau ada ikan ke tak. Aku sibuk gak nak tengok tapi takde nampak apa-apa pon hehe.

Bila dah turunkan anchor, the abangs started to buat umpan from some dead fish, potong kecik-kecik and sangkutkan dekat mata pancing.

Abang bot siapkan umpanMost of the workers were not from Maldives sebab hehe Maldivian ni macam Malaysianla, kerja kemas, sapu, membersih ni jangan harapla diorang nak buat, lepas tu komplen banyak pekerja asing. Opss salah topik pulak.

Another thing that I noticed, lansung takde rasta looking guys be it on the capital city or on the island unlike in Malaysia, asal pergi pulau je komfemmmmmmmmmm akan jumpa mamat-mamat cas Bob Marley. Yang menyebabkan aku konfius. Ini Malaysia ke atau apakah? [atau apakah itu sebab aku tak tahu nama negara tu hahaaaaaaa]

And all of them are very nice and polite. I like.

Anyway, we got ourself tali pancing and bait each.

He with his bait

PenjakunDisebabkan aku adalah tak reti, jadi aku main belasah je hehe. Campakkan bait ke laut

Main belasah jeAnd then longgarkan tali pancing sampai ke aras kedalama yang diingini.

Cuba berlagak coolTapi ternyata aku tak reti, the ang moh got few fish tapi aku asiklaaaaaaaaa cangkuk tersangkut dekat coral. Tak pon putus kene makan ikan or bait habis kene makan ikan.

Dalam aku menggelupur memancing, the bedmate managed to catch something.

banana fish!Kalau tak swirl muka, terserlah kesexcited-annya ok.

Mungkin sebab kesian dengan aku, one of the abangs bot came to me and taught me the right tehnique. Despite dia dari nepal and aku tak paham apa dia cakap even in English aku managed to get what he was trying to say and also followed gestures dia.

Dia kata, kalau rasa je macam ada benda nibble, even sikit, terus rentap.

I did just that and tak lama lepas tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu [cue riak bermula]

I caught a barracuda

Sangat gembira! Tapi adalah keji sebab tak nampak muka, hari sangat gelap so main ambik je gambar.

And not too long after that, dalam kemengantukan due to the motion sickness pill, I managed to caught another one, yang aku tak tau nama dia apa.

And another one, a banana fish after that.

Ikan-ikan yang ditangkap dimasukkan dalam bekas, besok boleh suruh chef masak untuk makan.

We continued fishing and it got darker and darker. Masa ni dah tak nampak sangat apa dalam air or dalam bot tapikan kadang-kadang you can see some sparkle under the water macam mata ikan or something. I had to be careful not to slip down sebab gelap and makin licin. Tak nakla tetibe jatuh lepas tu kene makan ikan jaws.

Despite keadaan sekeliling yang gelap, the sky was very clear hence you can see the stars. They sparkled so bright and scattered around the huge sky.

If you lie down terasa macam dunia ni sangat luas [memangla luas kan]. For the first time I managed to see all those zodiak bintang thingy [castellation]. I saw Belt of the Orion and it was fucking clear.

It was just beautiful. Sungguh tak dapat aku nak describe dengan kata-kata.

After 3 hours spending our time on the boat, it was time to head back to the island.

Walaupun badan aku berbau hanyir ikan but I was happy, not only because I managed to catch some fish but because I witnessed parts of keindahan ciptaan Tuhan yang belum pernah aku witness.

Oh, we also had grilled barracuda for the dinner the next day.

The taste? Fucking sweet!

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
  • Excited
  • Fascinated
  • Amused
  • Bored
  • Sad
  • Angry


{ 10 comments… add one }

Leave a Comment

CommentLuv badge

  • Thursday, 24 December 2009 - 12 am, 12:08 am rawkstar

    BEST GILEEEEEE. TU JE AKU BOLE KATA. :)

    Reply
    • Saturday, 26 December 2009 - 8 am, 8:03 am chics

      ngehehehehe

      Reply
  • Wednesday, 23 December 2009 - 3 am, 3:45 am shelly

    tak tergambar kejelesan aku.. hehehe

    Reply
    • Saturday, 26 December 2009 - 8 am, 8:07 am chics

      Alolo takpe nanti mesti kau dapat pegiii

      Reply
  • Tuesday, 22 December 2009 - 11 am, 11:41 am Uda

    kamu duduk bersila mancing itu, sejibik nelayana la…. hehe…. ;-)

    p.s. sampai habes mancing baju ttp basah….. HAHAHA….

    Reply
    • Saturday, 26 December 2009 - 8 am, 8:08 am chics

      haha tulaa, cissss memalukanla baju tu [padahal diri sendiri bongok]

      Reply
  • Tuesday, 22 December 2009 - 9 am, 9:47 am Leen

    Weeeeee…. best giler~~~~
    .-= Leen´s last blog ..Tolong! =-.

    Reply
    • Saturday, 26 December 2009 - 8 am, 8:08 am chics

      Best :D

      Reply
  • Tuesday, 22 December 2009 - 8 am, 8:50 am shasha

    alamak..kenapa la aku tgk gambar grilled barracuda tuh…dah la tgh lapar2 nih…tapi mata ngantuk nak tido..hahha

    dpt ikan je ke chics? sotong takde??ke utk sotong umpan dia lain pulak ek…
    .-= shasha´s last blog ..Sekitar pernikahan yak… =-.

    Reply
    • Saturday, 26 December 2009 - 8 am, 8:08 am chics

      Takde sotong, aku hope jugak dapat tapi aku rasa cara tangkap dia lainla [cubaan tunjuk pandai di sini]

      Reply

Previous post:

Next post:

Page 1 of 11