Mintak resepi boleh?

in deep thinking, food, life

I don’t know how to write this so it doesn’t sound too jahat but what the heck, I’ll just write it in my own way

Last year, aku berniaga kuih raya, maybe you bunnies know and maybe you don’t.

Pn Diyanazman, saya curi gambar kuih awak ye

Pn Diyanazman, saya curi gambar kuih awak ye

Dalam dalam aku berniaga tu adala pulak orang mintak resepi.

I don’t know about you but I found it annoying. Aku berniaga ni, dan kau pun tahu, lepas tu bolehla pulak kau mintak resepiiiiiiiiiiiiiiiiii? Aku bakar kau dalam oven nak?

Macam tu baik aku tak payah berniaga, baik aku letak je resepi tu dekat blog ni kan. Dol!

If you want to say I am kedekut, go on and say it sebab memang pon. In my opinion and feeling, aku rasa sangatla insensitive bila orang buat macam ni.

There are also few bloggers yang buat business kuih raya and aku tengok, ramai jugakla orang tanya resepi, mentang-mentangla diorang ni jenis yang sweet and baik, wah wahh kemain je main mintak.

Ada kot yang memang baik, bagi tapi aku rasa ramai jugak yang bengkak otak bila dapat request macam ni.

Maybe some of you smirk your face and ask “ala itu pon nak kecoh” ye memang nak kecohhhhhhhhhhhhhhhh.

Hey, some people even go to class to belajar buat kuih ok, some even get the recipes from their nenek moyang, fairkah you want to ask it for free?

Lainlah kalau diorang memang letak dekat blog or sebar-sebarkan, itu lainlah cerita.

If you think the recipes are easy to get, might as well just google it, aku pon buat camtu je for certain resepi yang aku nak. Nak tahu sedap ke tak, try and errorlah, kalau nak sangat kenela ada effort kan.

I mean do share other recipes kalau orang mintak [kalau orang tak mintak pon aku gatal nak share hehe] but when I am using the recipe as an income [tak kesahla sampingan ke apa] have some respect boleh tak?

I too ada suka sangat-sangat certain benda yang aku makan, contoh macam brownies from pinkyretrosbazaar, kan ke best kalau masak sendiri, boleh makan sampai akhir zamannn tapi apa gile ke aku nak email dan tanya resepi. Sungguhla tak hormat dan rude, aku rasa.

But I did gave away the recipe this year, only to one person. Belum bagi lagila, tapi aku memang nak bagi.

She’s a tetek and I know her very very well dan aku rasa bersalah sebab aku tak boleh buat kuih tu untuk dia hehe.

Tapi dia sorang jelah [tapi kalau yang lain mintak sure aku serba salah hehe]

Maybe yew bunnies think, elehh macamla sedap sangattt.

Sedap ke tak sedap ke belakang kira, this is just about respect and being sensitive.

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
  • Excited
  • Fascinated
  • Amused
  • Bored
  • Sad
  • Angry


{ 42 comments… add one }

Leave a Comment

CommentLuv badge

  • Wednesday, 26 August 2009 - 9 am, 9:21 am Hunny

    mau komen juga…
    hehe…

    ~sblm tu , minta maaf dulu~
    sgt sgt sgt setuju….
    betolla…
    dah tau org berniaga…
    tak perlu kot nk mintak resepi kt org tu…
    terang2 tak aci kan…
    sat gi dia plak yg pi berjual guna resepi yang sama…
    kt internet kan byk resepi…
    try la mana2…
    cari mana yg u suka…
    jgn la nk senanngggg je suma nak mintak…
    sikit2 nk mintak…
    tgk org buat ni , nk mintak…
    buat yg lain plak , nk mintak jgk…
    tak bagi kata kedekut ilmu lah , tak berkat lah…
    & pasal byr mahal2 tu…
    BETUL BETUL BETUL !!!!
    org berusaha keluar duit , cari masa nk gi kelas…
    alih2 , dia mintak resepi…
    huuuu…
    sedeynyaaa…' :(

    errr….
    tetiba terlebey emosi lak…
    sorry chics…
    topik hangat sgt…
    huhuhuhuhu…

    selamat berpuasa chics !!!! :)
    .-= Hunny´s last blog ..Order RAYA Dibuka Sekarang ! =-.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 6 pm, 6:55 pm chics

      Hehehe ni mesti ramai orang mintak resepi brownies tu kan? Sungguh tidak ada courtesy siapa yang tanya tu. Selamat berpuasa to you too!

      Reply
  • Wednesday, 26 August 2009 - 5 am, 5:40 am Faiez

    i find it funny too, orang dah meniaga tiba2 mintak resepi. Apsal kau tak pegi kedai vicchuda tom yam yg lazat (tiba-tiba teringat tom yam, sedapnyaaaaaaaa)… pastu pi dapur tanya tukang masak dia, nak resepi boleh, sedapla tom yam kau!

    Kan sama tu konsepnya.

    Btw, kalau tak mo sgt beli nak gak resepi, google laaaaa.. kan sonang!
    .-= Faiez´s last blog ..New Moon, The Movie =-.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 6 pm, 6:59 pm chics

      Kann, goggle jelaa. tak pon pegi jela beli buku resepi ke apa. Vicchuda shah alam tak sedap, tatau apsal. nak tomyamm

      Reply
  • Wednesday, 26 August 2009 - 4 am, 4:54 am jolie

    elok jugak ko tulis pasal ni chics..sometimes diorang ni tak perasan kot benda ni rude heheh. aku ni memang takkan mintak resepi laa walaupun sedap. bab masak-memasak kuih ni memang yakin fail :p

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:02 pm chics

      Aku kadang-kadang mintak, kalau aku kenal dengan orang diala, tapi kalau dia berniaga takdela aku mintak. Nak kene pelempang boleh

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 11 pm, 11:29 pm cfarla

    topik menarik utk dikomen. huhu.

    Samela mcm kes mak aku. mak aku siap ade buku masak resepi keluarga. Bleh plak sepupu aku mintak resepi kuih.konon nk wat sendiri, last2 siap berniaga ok. mak aku mula2 cool je tp aku plak yg menyirap. thn lps, diaorg dtg anak beranak, mintak lg resipi bla rs kuih lain, mak aku selamba je ckp ' korang ni asyik mintak resepi itu ini, bg mak-andak pon tak jugak, buat bisnes2 lg, mak-andak x dpt pon komisyen ke ape.'

    pastu masing2 sengih2 malu. trus senyap x mintak dah. aku kt situ sengih je. gile puas ati. kalo takat mintak nk wat utk sendiri mkn xpela, ni siap wat bisnes. hish! dhla tak mintak kebenaran ke ape ke.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:04 pm chics

      Eeeeeeeeeeeeee sangat keji dan tak malu!! Penat-penat orang kumpul kau sesedap buat berniaga, kalau ye pon mintakla permission dulu ke apa kan

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 10 pm, 10:42 pm rumet

    tipu la sikit2… letak bahan yang tak relevant dalam recipe tu.. :)
    .-= rumet´s last blog ..Bila Ibu Datang Tolong =-.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:05 pm chics

      Sangat keji ok, dari aku buat camtu baik aku cakap "Tak boleh" je.hehe

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 10 pm, 10:13 pm lauryn

    hoh sangat pahammm.. i berniaga jual pearl dari Sabah, ada a few boleh tanya : "boleh tak nak mintak number phone stockist you?" or "dari kedai mana u dapat supply ni?"

    lerrr. kalau aku dah bagitau sape lobang aku, baik aku tak meniaga. sakit otak kadang2. susah payah aku cari stockist terbaik (ie in terms of quality and price) ko pun sedap la nak mintak. cari sendiri la woi. tak pun bisnes la benda lain, dah ni niche aku. ko buka bisnes lain aku kompem la tak kacau punye.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:06 pm chics

      Hahah gila bongokla siapa yang tanya tu, buatla research sendirii kalau ye ponnn

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 9 pm, 9:15 pm pepari

    beb…sokong sangat2.. and even in beading world pun kadang cam tu gak hehe.. buat saya serba salah… dah la saya budak yg baik hati.. hehehehehe

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:09 pm chics

      Ye kann, kau dahla baik hati dan terpuji [nampak je garang] kadang-kadang tak tahu nak cakap apa kan. Nak marah sangatlah keji, nak bagi.. kem salam hehe

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 6 pm, 6:01 pm anasfadilah

    u kasik resipi tapi jgn bagi penuh la..boleh ek gitu..tapi kan orang kata air tangan ni masing-masing..resipi sama,tapi kalau tak kena tangan,tak sedap juge

    betul tu..Google kan ada..semua ada..

    instead of giving them (the person who ask u about the recipes) fish,give them fish rod instead.

    belajar susah payah..

    pasai kita duk pulun google sana sini carik recipe,depa senang-senang tanya …bak mai pengeras dulu,nanti baru mau habaq…hahahaha

    p/s::tapi tulah chics,bila tak dibaginya kata kedekut..miahahahah!
    .-= anasfadilah´s last blog ..*resipi berbuka untuk dibawa kerumah mak mertua* =-.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:16 pm chics

      Tak baikla pulak tipu resepi, dari macam tu baik aku tayah kasi terus, puas hati aku haha

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:52 pm muna

    aku suka makan kuih cornflakes ko chics. aku memula terfikir nak mintak resepi. but memikirkan ko menjual kuih tuh, aku pendamkan aje hasrat di hati. even aku yg tak menjual lagik makanan aku pon tak share resepi sesedap rasa :p
    .-= muna´s last blog ..30 is just a number :p =-.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:16 pm chics

      Hehehe, aku tak kesah nak share kalau takde apa, tapi niiii aku jual situlah orang nak tanya resepi.hoh

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:29 pm sreshaziela

    klau org berniaga tu mak kite blh ar mintak resepi.. hehehee.. :mrgreen:

    anyway moh le pi my masak2 blog.. i ade share resepi cake n cookies http://biladapurberasappp.blogspot.com/

    i tak berniaga.. sendiri masak sendiri mkn…
    .-= sreshaziela´s last blog ..03ramadhan1430 =-.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:17 pm chics

      yee netul hihihihihih

      sangat teruja dengan resepi-respi itu, nak tryyyyy

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:22 pm nenek gigilz

    chic, aku ade lah salah sorang yang selalu bengkak otak dgn org2 sebegini. Ada tu baru kenal, dah tak malu mintak2..lepas tu kasi satu, mintak 5, kasi 5 mintak 10! Kalau tak bagi dorang suruh kiter simpan dalam kubor!

    Kalau ler aku se-firm ko chic… :cry:

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:17 pm chics

      Kesian kauuu, tapi susah gakla jadi firm ni, orang kutuk dan keji hehehe

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:08 pm foxyfarah

    i buat tak layan je pastu biasalah tetiba aku ni sombong n berlagak.fedulik.habis tu,cuba gi mintak kat org professional,ingat dia nak layan ke? mmg takde manners org2 mcm ni.takyah layan je.
    .-= foxyfarah´s last blog ..farell : finally its here, not just one but 2 ! =-.

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:19 pm chics

      Tula, mementang dekat blog, orang macam baik dan boleh beramas mesra tetibe melebihla pulak. Hish

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:03 pm Uda

    what i find most exciting about cooking/baking is the trial & error part…. once dh dpt the perfect recipe, rasa puas hati yg amat2…. :-)
    (btw, saya rasa saya dh tahu yang ader satu ingredient tropical dlm beskut famous amos itu yg buat ia rasa sedap….)

    p.s. pagi2 bukak blog, nampak gambar biskut kaler2 dlm cup merah…. giler cobaan…. hahaha!!!!

    Reply
    • Wednesday, 26 August 2009 - 7 pm, 7:20 pm chics

      Oh I tak excited bab trial end error, excited bila masak menjdi. Tapi kalau tak jadi cubalah lagi

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 4 pm, 4:59 pm arifhayati

    hi chics, 1st time drop comment..

    baru ni beli biskut raya frm my old friend kat klang..sedap sungguh!

    beli 3 botol je..abis licin …

    terigt2 biskut dia…tapi apakah daya jauh nk p beli lg..( duk penang ) :sad:

    teringin nk mitak resipi..tapi tahan jela dalam hati…sambil google mencari2..

    gila apa org buat bisnes kita senang2 mitak resepi… ;-)

    Reply
    • Tuesday, 25 August 2009 - 9 am, 9:20 am chics

      Suruhla dia post, suruh dia layerkan kuih tu dengan bubble wrap. I penah buat mcm tu, kuih tu ok, provided bukan jenis lembut macam kuih tartla

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 4 pm, 4:52 pm darling8tabby

    yupp…betul…sangat la tak sensitive..cam akak la buat cuppies…pun ada gak mintak resipi…well cuppis ku takde la sedap mana :razz: but then again..kita berbisnes for xtra income …lagi la plak mau caras gitew…

    Reply
    • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:04 pm chics

      kannnn, penat kita membuat, kluarkan effort, cari dan sebgaianya,sedap-sedap je kau mintak free. apakah?

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 4 pm, 4:43 pm zuraida

    oh yeah, aku setuju ngan chics. I pun selalu menghadapi situasi yang sama with my moist choc cake….tiap tiap kali raya mesti kena mengahadap berdas-das tembakan mintak resepi , sampai ada yang ada mulut takde insuran kata "oh you yang tak gheti masak ni pun boleh buat kek best macam ni, mesti kalau i try buat jadi"….sangat buduh okay statement….sampai mati la aku tak nak kongsi resepi.

    The thing is I bet if we wanted to share we would have done it ages ago. These people should just sit back and enjoy the food rather than being rude…
    .-= zuraida´s last blog ..To tell you the truth…I rasa macam perut I masuk angin…. =-.

    Reply
    • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:04 pm chics

      Kurang ajarnyela sapa yang cakap “oh you yang tak gheti masak ni pun boleh buat kek best macam ni, mesti kalau i try buat jadi”, air tangan orang lain-lain. Makan senyap-senyap je tak boleh ke?

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 3 pm, 3:58 pm eisha

    aah tul tu ade sorang my fren berniaga cupcakes gi klas yg beribu untuk blaja smp jadi pro..alih-alih senang je org mintak resipe kat die…pastu bile die tak bagi ley pulak putus kawan mmg ngok ngek sungguh la
    .-= eisha´s last blog ..maaf semua =-.

    Reply
    • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:07 pm chics

      Itulahhh, penat dia kumpul duit nak belajar, sesenang je orang mintak free. Sama macam macik I la, dia beribu habis blaja buat kek, lepas tu boleh je orang nak mintak resepi.hoh!

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 2 pm, 2:20 pm AM

    ekeleh. tak ada common sense langsung!

    kalau nak, suruh bayarlah. macam Famous Amos. heheh.

    Reply
    • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:09 pm chics

      Haa tulahkan, tapi takdela kita sampai nak jual resepi [sebab takdela sedap macam famos amos pon haha] just that tak payahlah mintak

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 1 pm, 1:31 pm shasha

    kau citer pasal ni aku teringat satu citer office mate aku..dan tak pasal2 aku buat satu entry dah…huhuhu…
    agak2 aku lempang muka budak office aku tu patut ke tidak chics?
    .-= shasha´s last blog ..Ya Allah…selamatkan la mereka… =-.

    Reply
    • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:10 pm chics

      haha jangan lempangggg, tak pepasal aa orang raya muka berbirat. kadang-kadang diorang ni memang faillah bab common sense

      Reply
  • Tuesday, 25 August 2009 - 8 am, 8:27 am leeds

    Setuju!

    Ape ke bengong la orang2 camni, kan ke belambak buku resepi kalau tak reti google pun, kalau korang kata alaa Chef Wan yang masak sedap tu leh je share resepi, memang la, dah kalau dia tak share resepi camne dia nak dapat duit.

    My dad jual kuewtiaw kerang since I darjah satu, kicap yang dia guna tu dia bancuh sendiri, tu yang membezakan dengan kuewtiaw kerang lain. Ada gak tu bengap nak mintak resepi kicap tu, abih nanti kat perlis tu semua kuewtiaw kerang rasa sama, takyah susah2 datang kedai bapakku yang terpencil itu.

    :evil:
    .-= leeds´s last blog ..Bawalah daku travel bersamamu. =-.

    Reply
    • Tuesday, 25 August 2009 - 12 pm, 12:05 pm Fina

      setuju sangat2! anyway, selamat berpuasa =)
      .-= Fina´s last blog ..In and Out of Love. =-.

      Reply
      • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:11 pm chics

        Selamat berpuasa kepada awak juga :D

        Reply
    • Tuesday, 25 August 2009 - 5 pm, 5:12 pm chics

      Kejinya siapa yang mintak resepi kicap tu, i baca pon rasa nak marah [biasalakan aku kerjanya nak marah je]. Beli dan makan sudahlaaa

      Reply
Page 1 of 11