Doa for H1N1

in crap

I went for the H1N1 screening yesterday and was told that my temperature was slightly above the average. I was having some cough and constantly sneezing but I thought it was nothing.

Biasala tu kan, takkanla selsema and batuk je semua H1N1.

I told swirly over the phone and when I got back he’s ready with a big jug of vitamin c drinks.

Urghh… err I mean thank you for your kind gesture. Hehe

And then my mum called while I was showering so it was only natural that aku mengigil when I picked up the phones

Me: Hello? *mengigil
Emak: HELLO! WHAT HAPPEN TO YOU? AWAK DEMAM? *Yes she was yelling that time.

Me: No, kita tengah mandi
Emak: Hoh, mak ingat awak demam. Jangan main-main bla..bla… orang asthma bahaya kalau kene Swine flu..bla..blaa

Me: Kenapala call?
Emak: Oh ye, I have this one doa, given by my ustaz. I want to give to ayah tapi mak send tak dapat. Ye kan sebab kat sana tu lagila macam-macam orangnya.

Me: Camana mak send?
Emak: Semua dah cuba. Mak sms tak dapat, mms tak dapat. Bluetut [which was actually bluetooth] pun tak dapat

Me: What do you mean by you bluetooth it?
Emak: Yelah, I bluetut to him sebab before that mak bluetut dekat kawan mak, boleh

Me: Tak bolehlaaaa, bluetooth tu ada specific range je, ayah mana boleh dapaaaaaaaaaaaat
Emak: Hummpp..patutla tak dapaaaat!

Oh My God, ayah aku dekat Papua New Guinea ok!!!

Macamanala nak dapatttttttttttttttttttttttttttt bluetooth tuuuu.

Kesian mak, mesti dia cuba banyak kali dan tertanya-tanya

“Apsal tak boleh send ni? Bodoh punya Sony Ericsson!”

Kiut betul mak aku ni tau.

Edited:

I’ve deleted the link because some said the doa is banned by the authorities because it’s a doa from Al-Arqam or something like thatlah.

Thank you for alerting me.

Although in my opinion, walaupun datang dari mana ponla kan, kalau kau doa minta kepada Allah, you really ask for it,asking for shelter, apakah salah?

I don’t know about the jawi or arabic onelah, but the translation in bahasa is just fine.

And actually it’s a doa untuk melawan penyakit wabak.

It’s a just a doa, not something saying “dengan membaca doa ini aku tetibe sokong al-arqam” or something like that.

Maybe ia diharamkan tak nak menyebabkan orang ingat benda ni macam azimat ke apa, like dengan doa ini [bukan sebab pertolongan from Him] aku komfem takkan kene H1N1.

There was this one guy asked me “Berkesan ke doa ni?’

Whattttttttttt?

What do you think this is? Tangkal menghalau penyakit? Charm?

Doa is like asking for help, for mercy, showing that you remember Him, jadi tak perlulah kau tanya berkesan ke tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk, usaha untuk mintak and leave the rest to Him. Apa kau ingat aku ni Tuhan ke nak tahu berkesan ke tak? Sheesh.

Anyway, I decided to delete it sebab my opinion does not came from somebody yang arif pasal agama.

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
  • Excited
  • Fascinated
  • Amused
  • Bored
  • Sad
  • Angry


{ 24 comments… add one }

Leave a Comment

CommentLuv badge

  • Monday, 17 August 2009 - 1 pm, 1:40 pm Faiez

    LOL! I had the same incident before. One of my good friend yg mmg buta IT masa tu dia dok kat Miri… so one day she called me, she got a new phone with BT. She asked me if I have this song then I said yes… then she said, can u bluetooth to me ah?

    HAHAHA.. and I was like… err…?

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 4 pm, 4:47 pm chics

      Hahaha adohh, nak gelak pon serba salahhhhh

      Reply
  • Saturday, 15 August 2009 - 9 pm, 9:37 pm kem

    Funny reading ur entry 'bout how to break in MAMA house. Can make a movie though…..hehehe….i f u using penyodok to break in, ur MAMA will use tin opener to tell you….lain kali bawak kunci spare!!!

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 4 pm, 4:52 pm chics

      Hehehee, kunci spare ada but I lost it :P

      Reply
  • Saturday, 15 August 2009 - 7 pm, 7:24 pm maggot

    Hi..

    Thanks for the doa. Anyways ur mom is funny. Hihi.. mcm my mom. Last time her handphone buttons are too small. Always complain lazy to sms coz cannot see and such. Then I got her a new phone. Bigger screen and keypad. Can store music and take photos. Happy la dia.. Now everytime jumpa our relatives jer sure transfer lagu lah etc.. Tapi semua suruh anak buat. Hahahaha…
    .-= maggot´s last blog ..The myth about flash border… =-.

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 4 pm, 4:54 pm chics

      Hahahaha your mum is so cute. Hahaha, my mum dah pandai jugak, sehjak pandai mms, every week hantar video pasal kucing i. tak tahannnm

      Reply
  • Saturday, 15 August 2009 - 4 am, 4:09 am hylda

    chics,

    OSH is right. it is the doa not circulated by JAIS.
    http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&a

    Excerpt :

    "Kenyataan itu dikeluarkan ekoran penyebaran risalah doa pelindung H1N1 yang diedarkan kepada orang ramai di tempat-tempat awam dan risalah tersebut kononnya disediakan oleh seorang ustaz daripada Bahagian Dakwah Bebas JAIS.

    Antara isi kandungan risalah berkenaan ialah menyeru orang ramai membaca satu doa yang sangat masyhur pada zaman dahulu.

    Doa tersebut dikatakan ditulis oleh Asy-Shekh Ibnu Ahmad Al-Tamimi Al-Malizi yang merupakan seorang murshid."

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 4 pm, 4:54 pm chics

      Thanks for the alert

      Reply
  • Saturday, 15 August 2009 - 1 am, 1:17 am OSH

    Hi, just hope that your doa is not the one referred to in Harian Metro today (17 Aug):

    "SHAH ALAM: Orang ramai dinasihatkan tidak terpedaya dengan risalah doa pelindung diri daripada dijangkiti wabak selsema babi atau Influenza A (H1N1) yang kini disebarkan kepada orang ramai oleh pihak tertentu.

    Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Khusrin Munawi, berkata risalah itu kononnya disediakan pegawai Bahagian Pendakwah Bebas Jais adalah tidak benar dan tindakan itu boleh mengelirukan orang ramai.

    Menurutnya, Jais yang merujuk perkara itu kepada Jabatan Mufti Selangor mendapati doa berkenan bukan doa khusus melindungi diri daripada H1N1, tetapi ia doa diamalkan pengikut kumpulan Al-Arqam yang diharamkan.

    “Sehubungan itu saya menasihatkan orang ramai supaya berwaspada dan merujuk kepada pihak berkaitan sekiranya was-was berhubung doa diperoleh."
    .-= OSH´s last blog ..Terkedu =-.

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 4 pm, 4:55 pm chics

      I think it's the same doalah

      Reply
  • Friday, 14 August 2009 - 11 pm, 11:46 pm darling8tabby

    alaaaa…comelnye mak awak dek…

    musim la skrang…take care tau

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 8 am, 8:55 am chics

      Tula kan, mak kita ni kelakar tapi bila dia mengamuyk, tak klaka lansung, you take care too kak!

      Reply
  • Friday, 14 August 2009 - 8 pm, 8:43 pm shasha

    yup…betul2…bykkan minum air…amik vitamin c…makan buah2 seperti epal hijau dan orange…
    .-= shasha´s last blog ..Mencari calon menantu katanya…… =-.

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 4 pm, 4:56 pm chics

      Tula skang hari-hari kene paksa ambik :|

      Reply
  • Friday, 14 August 2009 - 8 pm, 8:05 pm Superfluous_Babe

    oh by the way ….aku tak blh open the image of the doa la dear…. blh send to my email kah? tengkiu
    .-= Superfluous_Babe´s last blog ..PC Games =-.

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 4 pm, 4:56 pm chics

      Tapi ada orang kata doa itu adalah plasu, camana?

      Reply
  • Friday, 14 August 2009 - 7 pm, 7:37 pm ef

    Aku pon tengah demam ni. Dah 3 days. Tadi gi klinik, doc kata low blood pressure pulak!
    1st day demam aku tros beli sebotol orange juice. minum banyak sangat sampai sakite perot terberak2 pulak!

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 4 pm, 4:57 pm chics

      Pulakkkkkkk. Takutla demam-demam time waktu camni kan, dahla klinik pon ramai orang. Hoh

      Reply
  • Friday, 14 August 2009 - 7 pm, 7:25 pm Superfluous_Babe

    normally, bila kita tengah flu and take vit C, it aggravates the flu. so … kena tahan la sket ek the runny nose tu.

    anyway, hope u'll get well soon tau. try to avoid crowded places… take care girl
    .-= Superfluous_Babe´s last blog ..PC Games =-.

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 5 pm, 5:00 pm chics

      Thanks sayang :*

      Reply
  • Friday, 14 August 2009 - 7 pm, 7:08 pm Uda

    the love of a mum…. :-)

    p.s. me & the madam have been stuffing oranges in our stomach for days now…. vitamin c source nyer pasal….

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 5 pm, 5:05 pm chics

      I have been forced, I don't like to but yeah :|

      Reply
  • Friday, 14 August 2009 - 7 pm, 7:07 pm Jade

    good.. dh minum ek jus vitamic C..

    Reply
    • Monday, 17 August 2009 - 5 pm, 5:05 pm chics

      Dahh :D

      Reply
Page 1 of 11